Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

MUSIIKILLIS-SUKLAINEN MG-ILTA KOTISOHVILLA

Published On: 26.4.20200 CommentsCategories: Yleinen
Tällaisia tuloksia saimme viinitastingissa, jossa testattiin taustamusiikin vaikutusta puna- ja valkoviinin makuun. Katsotaan, mitä saadaan suklaasta irti!

Koska tämä keskuuteemme laskeutunut virus ei ota talttuakseen, kevään viimeinen MG-klubi pidetäänkin etäiltana.  Aiheen valinta oli nyt vähän hankalaa, sillä arvioitavien näytteiden jako olisi vähän kimuranttia.

Päätimme Tatun kanssa jatkaa moniaistisuuden merkeissä, joita olemme jo jokusen vuosien varrella toteuttaneetkin.  Olemme esimerkiksi pohtineet äänen ja maistamisen välistä yhteyttä ja nauttineet viiniä Mozartin ja Tšaikovskin säestyksellä ja todenneet hajuaistin olevan mukava, muttei välttämätön aistimus esimerkiksi omenapiirakan tunnistamisessa. Viimeksi joulukuussa 2019 fiilistelimme näkö- ja tuntoaistin yhteisvaikutusta, kun maistelimme ihanaa suklaamoussea erilaisilla lusikoilla, ja saimme kullanvärisellä mattapintaisella lusikalla suklaamousseen enemmän maanläheisiä vivahteita kuin sileällä teräslusikalla. 

Moniaistisuuden äärellä on hyvä rentoutua myös näinä stressaavina aikoina.  Niinpä suunnittelimme yhdessä Tatun sekä muusikko Sami Silénin kanssa etänä toteutettavan moniaistisen illan.  Se menee tällä tavalla:

Toukokuun 2020 klubi-iltaan halukkaat osallistujat

  • laittakaa sähköpostiini (joka on anu(piste)hopia(ät)gmail(piste)com) viesti otsikolla TOUKOKUUN 2020 MG KLUBI.  Laitan teille sitten ensi viikonloppuna tulemaan zoom-linkin, joka ohjaa teidät yhteiseen klubi-iltaan maanantaina 4.5.2020 klo 17. 
  • ostakaa valmiiksi kotiin Fazerin Sinisiä suklaakonvehteja – mielellään ei suklaalevyä, vaan juuri niitä paperipäällysteisiä konvehteja, joissa on kaikissa samanlainen muoto ja koko.
  • tarkistakaa, että tietokoneenne (yhteydet, kaiutin, mikrofoni) toimivat

Sitten maanantaina 4.5.2020 klo 17 istuutukaa mukavasti sohvalle, nojatuoliin tai muuten mieluisaan koloon kodissanne. Asetelkaa pieni kulhollinen huoneenlämpöisiä Fazerin Sinisiä suklaakonvehteja kädenojentaman päässä.  Vierellä voi lisäksi olla esimerkiksi kupillinen haaleaa sokeroimatonta mustaa teetä, jolla voitte huuhdella suunne aina konvehtien välissä. Ottakaa zoom-yhteys klubi-iltaan ja vietetään yhdessä musiikillis-suklainen ilta muusikko Sami Silénin improvisoimaa musiikkia kuunnellen ja suklaita arvioiden.  Sami on ollut mukana moniaistisissa tutkimuksissamme jo vuodesta 2011 saakka ja on säveltänyt musiikkia illallisille, suklaa- ja kahvitastingeihin, tapas-annosten rakentajille ja kammioissaan kypsyville juustoille.  Nyt siis on taas suklaan vuoro.  Lisäksi muistutetaan mieliin tuota moniaistisuuden teoriaa ja siihen liittyviä tutkimustuloksia.

Liittykää seuraan vanhat ja uudet klubilaiset!  MG-klubi  on siis kaikille avoin, sisäänpääsyvaatimuksena vain kiinnostus ruokaan ja/tai luonnontieteisiin.  Unohdetaan hetkeksi murheet ja viihdytään yhdessä suklaan ja musiikin merkeissä.

KORJAUKSET TEHTY PÄIVÄMÄÄRIIN: KYSEESSÄ SIIS TOUKOKUUN 2020 MG-KLUBI MAANANTAINA 4.5.2020 KLO 17. ANTEEKSI SEKAANNUS!

VIELÄ LISÄKOMMENTTI KÄYTTÄMÄMME ZOOM-SOVELLUKSEN TURVALLISUUDESTA. Me käytämme Turun yliopiston Zoom-sovellusta. Yliopiston mukaan Yleisessä Zoomissa nyt julkisuudessa esiintyneet haavoittuvuudet ja ongelmat eivät ole kuitenkaan koskeneet Turun yliopistolla käytössä olevaa Zoom (utu.zoom.us) palvelua, joka on palveluna eri kuin yleisesti tarjolla oleva Zoom-palvelu. Käyttämämme palvelu on teknisesti ja dataliikenteen osalta erilainen kuin yleinen zoom-palvelu. Luotamme siis sen turvallisuuteen.

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?