Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SUOLAISTA MENOA

Hyvähän suolan on kiteytyä kauniisti, kun siinä on mukana vain kaksi toistensa lomiin hyvin sopivaa ionia - natrium ja kloridi!

Joulukuun MG klubissa mukana vanha tuttu kahden ionin pariskunta – yhdessä ja erikseen.

Joulukuun MG klubi vietetään Sami Rekolan isännöimänä Unilever Food Solutions’n tiloissa Vallilassa. Samin virtuaalisen tupakkiporukan toivomuksesta teemana on suola ja suolaisuus. Hän – niin kuin maailman kaikki muutkin ruokaihmiset – haluaisi keksiä keinon, jolla suolaton saadaan maistumaan suolaiselta. Palaamme siis vanhan tutun teeman ympärille.

Aiemmin olemme käsitelleet muun muassa suolan merkitystä joulupuurossa, pastan keitossa ja kasvisten freesauksessa (postaus hävinnyt jonnekin – ehkä kuollut ja mennyt digitaaliseen taivaaseen). Kaikissa niissä näytti suola ujuttavan ioninsa molekyylien sekaan vaikuttaen niiden käyttäytymiseen. Respektiä suolalle!

Viimeksi käsitelty teema oli suolan vaikutus kasvissosekeiton flavoriprofiiliin. Siellä todistimme, kuinka vain 0,3 % suolaa voimisti keiton aromia, makeutta ja täyteläisyyttä samalla vaimentaen karvautta.

Nyt päätimme jatkaa tuota suolan makuvaikutusten pohdintaa ja testaamme, miten eri maku-ulottuvuudet käyttäytyvät keskenään. Niinpä pyysimme Samia keittelemään meille hyvät lihaliemet. Niihin lisäämme erinäisiä puhtaita molekyylejä ja laitamme raatimme sokkomaistamaan liemien makuominaisuuksia.

Samalla Sami saa testata myös meidän ryhmässämme, miten kaupalliset liemivalmisteet pärjäävät sokkotestissä. Sami on nimittäin väittänyt, että kaupalliset liemivalmisteet ovat parempia kuin vanhanajan luista keitetyt liemet.

Tällä kertaa teoretisoidaan hiukan makuaistimuksesta. Minä odotan kuitenkin erityisesti Tatun lupaamaa luentoa liemien gastronomiasta. Mikäs sen parempi aihe joulua odotellessa.

************************************************************************

Tervetuloa taas kaikki joulukuun 2015 MG klubiin, joka järjestetään Unilever Food Solutions’n tiloissa osoitteessa Roineentie 10. Koska taas mennään kylään, ilmoittautukaa minulle sähköpostiin viimeistään sunnuntaina. Noin kaksikymmentä ensimmäistä mahtuu mukaan.

PS.  Ensi vuonna klubitapaamiset jatkuvat entiseen malliin, mutta maanantain numero tulee muuttumaan.  Ei siis 3. maanantai, vaan joko 2. tai 4. Kumpi?  Siitä jutellaan.

 

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?