Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SYKSYN MAKEUTTA 2023

Published On: 12.9.20230 CommentsCategories: Sokerit ja hunaja

Taas päästään arvioimaan makuja

Syksyn ensimmäinen tieteellisgastronominen TG-klubi aloittaa makeasti, sillä ensimmäiseksi teemaksi valikoitui sokeri.

Hotelli- ja ravintolamuseon Laikan pitämän sokerin kulttuurihistorialuennon lisäksi minä kerron hieman makeudesta ja muista mauista.  Perinteinen aistinvarainen arviointi toteutetaan nyt siten, että osallistujat saavat samalla tutustua muidenkin makujen tunnistamiseen.

Syksyllä 2023 TG-klubissa tapahtuu jälleen pieniä muutoksia. Ensinnäkin tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa samanaikaisesti kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Turussa ja Seinäjoella. Tilaisuuksien välillä on Zoom-yhteys, ja luennot ja aistinvaraiset arvioinnit toteutetaan samanaikaisesti siten, että luennot pidetään Helsingistä käsin ja aistinvaraiset arvioinnit Turusta.  Tai siis jokaisella paikkakunnalla toteutetaan arvioinnit, mutta tulokset kerätään yhteen ja kootaan Turussa.  Saa nähdä, minkälainen hässäkkä tästä syntyy, mutta toisaalta luotan jokaisella paikkakunnalla oleviin moderaattoreihin.  Varaudutaan kuitenkin pieneen sähläykseen.

Toinen suuri muutos on, että klubitilaisuudet ovat myös osa uutta ”Ruoka monitieteisenä tutkimuskohteena” -kurssia Turun yliopistossa.  Kurssin voi suorittaa osana Turun yliopiston avoimia opintoja.

**********************************

Tervetuloa siis kaikki vanhat ja uudet ruoasta kiinnostuneet klubilaiset jollekin kolmesta paikkakunnasta:

  1. Turkuun Aistikattila-moniaistilaboratorioon osoitteeseen Kiinanmyllynkatu 10
  2. Helsinkiin Hotelli- ja ravintolamuseoon Kaapelitehtaalle
  3. Seinäjoelle Framin kampukselle FramiC, 2. krs, Timo-luokka

 

ILMOITTAUTUMINEN MUKAAN:  Tilaisuuksiin mahtuu 15-20 osallistujaa/paikka, ja siksi klubi-iltoihin on ennakkoilmoittautuminen.  

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?