Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

”Kuukauden 3. torstai MG tapaaminen”

Tämä on tiedote ja AVOIN KUTSU ASIASTA KIINNOSTUNEILLE

Maaliskuun 3. torstaina 19.3. on ensimmäinen Pariisin mallin mukainen MG tapaaminen, josta olen puhunut mm. tämän blogin sivuilla aiemmin.   Ajatuksena on järjestää samantyyppinen molekyyligastronomian avoin seminaari joka kuukauden 3. torstai kuin, mitä on vuodesta 2000 järjestetty Pariisissa Hervé Thisin johdolla.  Kuvauksen tilaisuudesta saa esimerkiksi täältä.  Suomessa ensimmäinen tällainen järjestetään nyt seuraavasti:

AIKA:  torstai 19.3. klo 17-19

PAIKKA: Helpa – Helsingin palvelualojen oppilaitos, Prinsessantie 2

TEEMA: Montako kerrosta juomaan saadaan rakennettua, kun hyödynnetään muutamaa luonnonlakia, kuten 1. Vesi ja öljy eivät sekoitu toisiinsa, 2. Öljy on kevyempää kuin vesi, 3. Suola/sokeri liukenevat veteen, mutta eivät öljyyn 4. Alkoholi liukenee sekä veteen että öljyyn.

Parin tunnin aikana keskustellaan nesteiden ominaisuuksista ja rakennellaan monikerroksisia systeemejä.  Lisäksi ideoidaan ja sovitaan yhdessä seuraavan kerran teemasta, joka saisi olla mielellään kysymys, jonka ympärille voisin rakentaa pienen kokeen tyyliin ”Mitä lihan makuun vaikuttaa marinointiaika”.

En osaa etukäteen sanoa, miten tämä lähtee toimimaan Suomessa tai kuinka paljon väkeä tänne saattaisi tulla.  Minä valmistelen teeman ympärille pienen kokeen.  Helpa tarjoaa tilat – KIITOS JARI HÄMÄLÄINEN JA DAN KOSKINEN JO ETUKÄTEEN:-)

Kukaan ei luennoi, eikä kenenkään tarvitse esittää viisaampaa kuin on.  Toivottavasti paikalle tulee aktiivisia keskustelijoita ja ääneen ajattelijoita, mutta sinne saa tulla myös pelkästään kuuntelemaan. Tärkeintä on kerääntyä yhteen kaikkia kiinnostavan asian ympärille.

Tilaisuus on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja sikäli ainutlaatuinen. Jos joku tietää, miten tilaisuudesta saisi nettikamerayhteyden muille paikkakunnille, astukaa esiin. Silloin tapahtumassa olisi jo kansainvälisestikin uutta.

Minä viestin tapahtumasta omaan verkostooni, mutta tietoa voi vapaasti ja mielellään jakaa myös muualla.  Jotta Helpassa osattaisiin varautua oikean kokoisella tilalla, mukaan aikovat voisivat laittaa minulle ilmoituksen tulostaan sähköpostiini anu.hopiaÄTgmail.com.

Jaa kirjoitus:

10 Comments

 1. Anu Hopia 12.3.2009 at 22:27 - Reply

  pe 13.3. mennessä minulle on tullut kolmisenkymmentä ilmoittautunutta tilaisuuteen. Varataan 50 hengen tila, niin ei tule ahdasta. Otto hoitaa striimauksen, joten osallistumaan pääsee myös etänä. Laitan alkuviikosta vielä tarkemman tiedon asiasta.Anu

 2. Anu Hopia 10.3.2009 at 09:51 - Reply

  En ole vielä ehtinyt puhua Oton (lupaili järjestää) kanssa striimauksesta. Soitan Otolle tänään & palataan asiaan.

 3. MS 10.3.2009 at 00:13 - Reply

  Miten kävi striimauksen, periaatteessa luulisi että oppilaitoksessa on käytettävissä esim connect pro jos ei muuta.

 4. […] Parin viikon päästä, 19.3. järjestetään Helsingin palvelualojen oppilaitoksessa (Prinsessantie… […]

 5. Anu Hopia 5.3.2009 at 21:51 - Reply

  Tämähän näyttää hyvältä! Soittelen Oton kanssa & jutellaan tuosta videoinnista. Ainakin Turusta ja Seinäjoelta on esitetty toive osallistua tilaisuuteen etänä. Ehkä myös Kari A Jyväskylästä? Jatketaan…

 6. Otto 5.3.2009 at 20:10 - Reply

  Anu, mä voinen järjestää tuon videostriimauksen. Palataan asiaan puhelimella.

 7. Johanna Kiviö 5.3.2009 at 19:54 - Reply

  Innostuinkin aiheesta luennollasi!
  Roihuvuoressa tavataan.Jaan tietoa eteenpäin.
  Innolla mukana.

 8. Kari A. Hintikka 5.3.2009 at 17:16 - Reply

  Hienoa Anu! Etänä mukana Jklstä.

 9. Janne Saarikko 5.3.2009 at 16:46 - Reply

  Jes hienoa! Harmi, että tuo päivä on varattu jo muulle menolle.

  Pistän viestiä eteenpäin.

  Hyvä Anu! :)

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?