Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

UMAMISIA SIENILIEMIÄ LOKAKUUTA LEMPEYTTÄMÄÄN

Published On: 3.10.20210 CommentsCategories: Kasvikunnan tuotteet
Koska herkkutatteja ei enää metsistä löydy, eikä tästä puusta veistetystä saa kunnon lientä, meidän täytyy turvautua kasvatettuihin sieniin. Mutta eipä hätää, kerron klubi-illassa omista tutkimuksistamme luonnon sienien parissa.

Olipa runollinen aloitus! Mutta näin se on, sillä perehdymme lokakuun luonnontieteellis-gastronomisessa ruokaklubissa sienten umamimakuun. Todelliseen vai kuviteltuun – sitä selvittelemme makuraadin voimin.

Viime klubi-illan päätteeksi ideoimme syksyn uusia aiheita, ja eniten ääniä sai sieni-ilta. Pohdimme sienten umamimakua, ja myös sitä, miten kuivaus vaikuttaa sienten makuun ja aromiin.

Valmistelen klubi-iltaan perinteisesti lyhyen teorialuennon, ja Tatu valmistaa meille neljä erilaista sienilientä joko tuoreista tai kuivatuista sienistä. Te raatilaiset saatte sokkomaistaa nuo liemet ja arvioida niiden maku- ja aromiominaisuuksia.

Joudumme valitettavasti turvautumaan kasvatettuihin sieniin, sillä kaipaamiamme metsäsieniä ei enää suppiksia lukuunottamatta luonnosta löydy. Olemme kuitenkin Turun yliopistossa toteuttaneet kiinnostavia sienitutkimuksia suomalaisista metsäsienistä, joiden tuloksia briiffaan illan edetessä.

Toteutamme lokakuun klubi-illan perinteisesti kokoontuen. Pääsemme kokoontumaan perinteisesti Stadin ammattiopistolle HelsinginRoihuvuoressa osoitteessa Prinsessantie 2. Paikan päälle pääsee siis kaikki halukkaat. Mikäli he siellä vielä rajoittavat vierailijoiden pääsyä tiloihinsa, kokoonnumme kaupunkitoimistolla Helsingin keskustassa, johon mahtuu kymmenen ensimmäistä ilmoittautujaa. Laittakaa siis varmuuden vuoksi ilmoittautumisia tulemaan klubi-iltaan tuttuun sähköpostiosoitteeseen anu(piste)hopia(ät)gmail(piste)com. Ilmoittelen sitten, missä kokoonnumme, ja pääseekö kaikki halukkaat paikan päälle mukaan. (Tältä osin teksti muokattu tiistaina 5.10.2021). Kokeilemme nyt myös ensimmäistä kertaa rinnakkaistapahtumaa Turussa. Seuratkaa siis Turun suunnalla Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen fb-tiliä (fb ei nyt jostain syystä auennut, joten en voi linkata täältä suoraan.)

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?