Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
Vuoden 2025 TG-klubit alkavat kevyesti itkeskellen
Vietämme parhaillaan kansallista sipulin teemaviikkoa, ja sipulilla aloitamme myös Tieteellisgastronomisen vuoden 2025.
Alkanut vuosi pitää sisällään jälleen kahdeksan TG-klubien iltaa aina kuukauden 1. keskiviikkona: kevään aikana helmi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa sekä syksyllä syys-, loka- marras- ja joulukuussa. Jokaiseen iltaan on valittu ajankohtainen teema, jota lähestytään kolmesta suunnasta – kulttuurin, luonnontieteen ja aistinvaraisen kokemuksen kautta. Tärkeä osa iltaa ovat myös aktiiviset keskustelut ja mielipiteenvaihdot osallistujien kesken. Klubit kokoontuvat samanaikaisesti kolmella paikkakunnalla (Helsinki, Turku, Seinäjoki) siten, että paikkakuntien välillä on Zoom-yhteys.
Vuoden ensimmäisessä klubi-illassa saamme kuulla sipulin historiasta ja käytöstä suomalaisessa ruokakulttuurissa, josta meille tulee kertomaan MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen. Sen lisäksi kerrataan hiukan sipulin entsyymikemiaa. Tähän esitykseeni klubilaiset saavat sukeltaa niin syvälle kuin haluavat, mitään kuulusteluja ei järjestetä.
Sipulin entsyymikemiaan olemme muuten tutustuneet jo aiemmin muun muassa klubi-illassa vuodelta 2018, jossa testasimme, pystymmekö erottamaan aistinvaraisesti, onko sipuli leikattu tylsällä vai terävällä veitsellä. Aistinvarainen arviointi kohdentuu tälläkin kertaa sipulinäytteisiin, mutta eipä kerrota niistä nyt tämän enempää.
********************************************************
Kaikille avoimet klubit kokoontuvat jälleen kolmella paikkakunnalla:
- Helsingissä Agronomiliiton Agronomitalossa osoitteessa Pohjoinen Makasiinikatu 6, 5. krs.
- Turussa Turun yliopiston Medisiina D-rakennuksessa sijaitsevassa Aistikattila-moniaistilaboratoriossa osoitteessa Kiinanmyllynkatu 10.
- Seinäjoella Frami-kampuksella Timo-luokassa osoitteessa Frami C, 2.krs. Kampusranta 9.
Koska kullekin paikkakunnalle mahtuu korkeintaan 20 osallistujaa (tai taitaa Turkuun mahtua vähän enemmän) tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen:
- Ilmoittautumislinkit Helsinkiin ja Turkuun löytyvät täältä: https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/
- Ilmoittautumislinkit Seinäjoelle löytyvät täältä: https://epky.fi/kesayliopisto/kurssi/2835/tieteellis-gastronominen-ruokaklubi/ (linkit kohdassa ”Opintojen rakenne”)
Tervetuloa taas mukaan kuulemaan, keskustelemaan ja maistamaan kaikki ruoasta ja/tai tieteestä kiinnostuneet. Vaikka teemana on sipuli, itkeskellään vain vähän!