Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
Salmiakki – ei pelkästään amoninsuolaa
Törmäsin mielenkiintoiseen anekdoottiin, kun virittäydyin huhtikuun tieteellisgastronomisen ruokaklubin salmiakkiteemaan:
salmiakin kemiallinen nimi, ammoniumkloridi, saattaa juontaa juurensa muutaman tuhannen vuoden taakse egyptiläisen Amon-jumalan temppelin lähistöllä sijaitsevaan Amonin keitaaseen, jossa valmistettiin amoninsuolaa (kreik. hálas Ammoniakón) kamelin lannasta. Näin kertoo tuo viereisen kuvan Jukka Annalan Salmiakki-kirja (Kustannusosakeyhtiö Nemo 2001). Tarina saattaa olla tosi, mutta saattaa olla, ettei olekaan – ruoan historiahan on täynnä melkein tosia tarinoita.
Huhtikuun 2023 tieteellisgastronomisessa ruokaklubissa sukelletaan salmiakkiin, sen historiaan, kemiaan ja aistimaailmaan. Klubi-illat ovat kaikille kiinnostuneille avoimia tilaisuuksia, jotka järjestetään samanaikaisesti Turussa (Turun yliopisto, Aistikattila-moniaistilaboratorio, Kiinanmyllynkatu 10) ja Helsingissä (Kaapelitehtaalla Hotelli- ja ravintolamuseon tiloissa). Tervetuloa siis kaikki salmiakista kiinnostuneet keskiviikkona 5.4.2023 klo 17-19!
- ILMOITTAUTUMINEN MUKAAN: Tilaisuuksiin mahtuu 15-20 osallistujaa/paikka, ja siksi klubi-iltoihin on ennakkoilmoittautuminen.
- Ilmoittautuminen Helsinkiin tämän linkin kautta: https://www.hotellijaravintolamuseo.fi/nayttely/tieteellis-gastronominen-klubi/
- Ilmoittutuminen Turkuun tämän linkin kautta: https://www.flavoria.fi/ruokaklubi/