Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

MAALISKUUN MG KLUBISSA JATKETAAN KYLMÄN LIHAN KIMPUSSA

Published On: 8.3.20152 CommentsCategories: Lihat ja kalat

Nämä lihat herättivät sen verran suuren haloon, että niitä tehdään nyt lisää maaliskuun MG klubissa. Harmi vain, että maistajat osaavat nyt aavistaa, minkälaisia näytteitä maistettavaksi tulee. Se saattaa heikentää tutkimuksen luotettavuutta. Kotitakaa olla objektiivisia älkääkä antako oman mielipiteen ohjata arviointia!

Tammikuun MG klubin kylmä liha kuumensi tunteita sen verran paljon, että päätimme jatkaa sen parissa vielä maaliskuussa.  Silloin siis saimme tulokseksi, että jääkaapista suoraan kypsymään heitetty liha tuotti mehevämmän lopputuloksen ja pienemmän paistohäviön kuin oppikirjojen mukaisesti huoneenlämpöön temperoitu liha.

Tulos kaipaa vahvistusta ja esiin nousi useita selvittämättömiä kysymyksiä, joten lisäkokeet ovat hyvinkin perusteltuja.  Läheskään kaikkia esiin nousseita kysymyksiä emme varmaankaan ehdi testata, mutta näistä maaliskuun kokeet valikoituvat:

 1. Onko tulos toistettava?
 2. Onko tulos sama, jos pihvi paistetaan paistinpannulla?
 3. Onko tulos sama, jos liha paistetaan kypsäksi (sisälämpötila 60 C, kun nyt se kypsennettiin 55 C:en)?
 4. Onko lihan rasvapitoisuudella merkitystä eli onko rasvaisen lihan lämmönjohtavuus eri kuin rasvattoman?
 5. Voisiko ilmiön selittää lihaan kertynyt ”lämpösumma”?

Valikoimme näistä Tatun kanssa 1-3 kysymystä, johon etsimme vastauksia.  Ehdotuksia saa heittäää ja omia tuloksia jakaa mielellään meidän kanssamme.

**************************************************************************

Maaliskuun MG klubi kokoontuu perinteisesti kuukauden kolmenatena maanantaina eli 16.3.2015 klo 17- Roihuvuoressa Stadin ammattiopistossa klo 17-.  Tervetuloa taas kaikki hyvän ruoan ystävät!

Jaa kirjoitus:

2 Comments

 1. JussiH 9.3.2015 at 14:28 - Reply

  Täytyy sanoa että tammikuun vinkkinne ansioista paiston eilen mehevimmän paistin koskaan. Jääkaapista pannulle, pannulta uuniin.

  • Anu Hopia 23.3.2015 at 05:57 - Reply

   Hauska kuulla:-) Klubi-iltamme kokeessa emme saaneet eroja mehevyydessä näkyviin (suuntaan taikka toiseen), mutta aiheesta olisi kyllä kiinnostavaa kerätä vähän laajempi aineisto ennen lopullisten johtopäätösten tekemistä. Löysin myös jokusen artikkelin lihan proteiinien denaturoitumisesta kypsennyksen aikana ja siihen kirjallisuuteen pitäisi jonkun joskus ehtiä paneutua tarkemmin. Sitä odotellessa toivottelen mukavia kokkaushetkiä!

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?