MAALISKUUN MG KLUBISSA JATKETAAN KYLMÄN LIHAN KIMPUSSA

8 maalis

Nämä lihat herättivät sen verran suuren haloon, että niitä tehdään nyt lisää maaliskuun MG klubissa. Harmi vain, että maistajat osaavat nyt aavistaa, minkälaisia näytteitä maistettavaksi tulee. Se saattaa heikentää tutkimuksen luotettavuutta. Kotitakaa olla objektiivisia älkääkä antako oman mielipiteen ohjata arviointia!

Tammikuun MG klubin kylmä liha kuumensi tunteita sen verran paljon, että päätimme jatkaa sen parissa vielä maaliskuussa.  Silloin siis saimme tulokseksi, että jääkaapista suoraan kypsymään heitetty liha tuotti mehevämmän lopputuloksen ja pienemmän paistohäviön kuin oppikirjojen mukaisesti huoneenlämpöön temperoitu liha.

Tulos kaipaa vahvistusta ja esiin nousi useita selvittämättömiä kysymyksiä, joten lisäkokeet ovat hyvinkin perusteltuja.  Läheskään kaikkia esiin nousseita kysymyksiä emme varmaankaan ehdi testata, mutta näistä maaliskuun kokeet valikoituvat:

  1. Onko tulos toistettava?
  2. Onko tulos sama, jos pihvi paistetaan paistinpannulla?
  3. Onko tulos sama, jos liha paistetaan kypsäksi (sisälämpötila 60 C, kun nyt se kypsennettiin 55 C:en)?
  4. Onko lihan rasvapitoisuudella merkitystä eli onko rasvaisen lihan lämmönjohtavuus eri kuin rasvattoman?
  5. Voisiko ilmiön selittää lihaan kertynyt ”lämpösumma”?

Valikoimme näistä Tatun kanssa 1-3 kysymystä, johon etsimme vastauksia.  Ehdotuksia saa heittäää ja omia tuloksia jakaa mielellään meidän kanssamme.

**************************************************************************

Maaliskuun MG klubi kokoontuu perinteisesti kuukauden kolmenatena maanantaina eli 16.3.2015 klo 17- Roihuvuoressa Stadin ammattiopistossa klo 17-.  Tervetuloa taas kaikki hyvän ruoan ystävät!

2 thoughts on “MAALISKUUN MG KLUBISSA JATKETAAN KYLMÄN LIHAN KIMPUSSA

  1. Täytyy sanoa että tammikuun vinkkinne ansioista paiston eilen mehevimmän paistin koskaan. Jääkaapista pannulle, pannulta uuniin.

    • Hauska kuulla:-) Klubi-iltamme kokeessa emme saaneet eroja mehevyydessä näkyviin (suuntaan taikka toiseen), mutta aiheesta olisi kyllä kiinnostavaa kerätä vähän laajempi aineisto ennen lopullisten johtopäätösten tekemistä. Löysin myös jokusen artikkelin lihan proteiinien denaturoitumisesta kypsennyksen aikana ja siihen kirjallisuuteen pitäisi jonkun joskus ehtiä paneutua tarkemmin. Sitä odotellessa toivottelen mukavia kokkaushetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *