Miksi lipeäkalalaatikko muuttui kirkkaan vihreäksi?

29 marras
”Livekala, kakut, joulupuuro,
kutsulle ei saa nyt olla kuuro!
– Jouluruokakemiaa
luonnontieteellis-gastronomisessa
ruokaklubissa

”Mun äidillä olis sulle kysymys”, sanoi yksi luentoani kuunnellut koululainen, ja jatkoi:  Äidin joulun erikoisresepti on lipeäkalalaatikko, johon tulee perunoita ja liepäkalaa.  Kerran hän teki laatikon Blue Kongo -perunoista, mutta ei uskaltanut sitten tarjota sitä meille, kun se muuttui kirkkaan vihreäksi. Nyt äiti tahtois tietää, mitä siinä tapahtui ja olisiko tuo laatikko ollut turvallista syödä.”

No, tuohan on hieno teema joulukuun MG-klubiin!  Teemme lipeäkalalaatikkoa Blue Kongo -perunoista ja katsomme, mitä tapahtuu.  Mietimme siihen liittyvää kemiaa ja lisäksi pohdimme, miten emäksellä kypsytetty kala  poikkeaa hapolla kypsennetystä. Monenlaista lipeäkalakemiaa siis luvassa!

***************************************

Joulukuun luonnontieteellis-gastronominen MG-klubi kokoontuu taas viikon kuluttua maanantaina eli 7.12.2020 klo 17-.  Jatkamme etäklubilinjalla, ja kokoonnumme Zoomin välityksellä.  Laittakaa halukkaat osallistujat minulle tulemaan taas sähköpostiviestiä anu(piste)hopia(ät)gmail(piste)com, niin laitan teille viimeistään sunnuntaina linkin tulemaan.  Me olemme Tatun kanssa Stadin ammattiopistolla ja teemme lipeäkalalaatikot erilaisilla perunoilla. Te ette pääse maistamaan, mutta ainakin näette, mitä tapahtuu.  Jakakaa myös omaa lipeäkalatietämystänne.  Tervetuloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *