Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

ONKO VOILLA VÄLIÄ? – case Kemijärven kampanisut

Published On: 11.1.20204 CommentsCategories: Yleinen

Talven 2020 luonnontieteellis-gastronomiset ruokaklubit alkavat kiihkeissä tunnelmissa, sillä teemana on perinteiset Lapin leivonnaiset eli KAMPANISUT. Kampanisuille on annettu monta reseptiä, joista moni on ihan vääränlaisia. Myös kampanisujen sakaroiden määrä on useissa resepteissä ihan väärä.

Wikipediassa on kyllä tosi ruma kuva kampanisusta. Toivottvasti me leivotaan MG-klubissa kauniimpia!

Näitä maailmankaikkeuden merkittävimpiä virheitä oiomme vuoden ensimmäisessä MG-klubin tapaamisessa. Aitoa ja alkuperäistä reseptiä emme taida löytää. Myöskin sakaroiden universumiin kirjoitettu oikea lukumäärä saattaa jäädä selvittämättä.

Sen kuitenkin selvitämme, pitääkö voi lisätä jauhoihin kylmänä vai huoneenlämpöisenä, ja voiko aidon kampanisun tehdä myös margariinista.

Vuoden 2020 ensimmäinen MG-klubi-ilta pidetään maanantaina 20.1.2020 klo 17-19 Helsingin Roihuvuoressa osoitteessa Prinsessantie 2. Tervetuloa taas kaikki vanhat ja uudet klubilaiset!

Jaa kirjoitus:

4 Comments

 1. Puusilmä 12.1.2020 at 22:47 - Reply

  Jaanan resetin mukaan tulee kyllä sitkaita torttuja!
  Ei missään nimessä juntata nyrkillä, sormin puristellaan ihan jääkaappikylmä voi jauhojen sekaan. Ei liikaa hyperrystä, ei saa lämmetä. Lopuksi nesteet kylmänä. Leipoa voi heti, paistaa myös heti. Eli uunin tulee olla lämmin jo taikinaa tehdessä. Ja ei kananmunaa eikä sokeria. Hippunen soodaa antaa sen oikean maun leivinjauheen lisäksi.
  Itse teen voihin, hyvänmakuisia tulee myös 50/50, puolet margariinia.

  • Anu Hopia 13.1.2020 at 00:55 - Reply

   Hei, olette ihan MG-klubin asian ytimessä & aiomme testata juurikin tuota rasvan lämpötilan ja rasvan lisäämisen vaikutusta lopputulokseen!

 2. Jaana Uimari 12.1.2020 at 19:24 - Reply

  Hei,
  Kemijärveläinen kampanisu eli 5 – sakarainen torttu. Voita tai margariinia ei niin väliä, kunhan lisäät sen oikein. Jauhojen sekaan siivuta huoneenlämpöinen voi. Tärkeää ei nypitä, ei puristella voita, vaan voi painellaan jauhojen sekaan nyrkillä. Aikansa, kun jauhoja kääntää voin päälle ja voita painelee sekaan, niin homma ok. Tämän jälkeen kylmä vesi + kermaviili painellaan nopeasti taikinan sekaan. Tärkeää ei puristella eikä liikaa käsitellä. Anna vetäytyä ennen leipomista.

  • Anu Hopia 12.1.2020 at 21:10 - Reply

   Hei, kiitos kommentistasi, otan sen mukaan klubi-illan pohdintaan! Aiheesta on käyty mielenkiintoinen keskustelu myös Kemijärvi-ryhmän fb-sivuilla.

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?