Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

MOLEKYYLIMOZZARELLAA?

Published On: 19.9.20200 CommentsCategories: Yleinen
Tästä lähtee myös mozzarella valmistuminen käyntiin

Heräillääs vähän koronahorroksesta ja käynnistellään MG-klubia, jookos! 

Meille on kertynyt monta hienoa ideaa klubiteemoiksi, ja kylläpä sormet syyhyää jo niiden kimppuun!  

Sovimme jo keväällä Tatun kanssa, että syksyn kaksi ensimmäistä teemaa olisivat:

  1.  Miten maidosta syntyy mozzarella? Sen alkuvaihehan on hyvin lähellä meidän kotijuuston valmistusta, kun maito juustoutetaan ensin juustonjuoksuttimella.  Sen jälkeen prosessi jatkuu niin, että juustomassaa muokataan leipään oikean lämpöisessä vedessä, jolloin siitä muokkautuu se ihanan sitkeän mehevä pallero.  Olen lukenut, että palleron syntyyn vaikuttaa merkittävästi juustomassan pH.  Siitähän syntyy meille hieno teema syyskuun MG-klubiin – HAPPAMUUDEN VAIKUTUS MOZZARELLAN RAKENTEESEEN
  2. Miksi vastajauhetusta jauhosta leivottuun leipään ei saa kunnon rakennetta?  Siitähän tulee sellainen räkämäinen taikina ja likilaskuinen leipä.  Opin jo aikanaan yliopiston elintarvikekemian luennoilla, että sitkoproteiinin pitää saada hapettua (vai oliko se pelkistyä – tarkistan tämän oppikirjoista ennen lokakuun klubi-iltaa), jotta ne pystyvät rakentamaan tehokkaasti tuon vaaditun läpi taikinan ulottuvan verkostonsa.  Hapettuminen (tai pelkistyminen?) tapahtuu luontaisesti antamalla jauhojen altistua ilman hapelle (joten varmaankin se on hapettumista), tai lisäämällä jauhoihin tiettyjä ”jauhonparanteita”.  Tätä testaamme lokakuun klubi-illassa.

Pyrimme pitämään klubi-illat perinteisesti Stadin ammattiopiston tiloissa.  Sen verran kuitenkin annamme koronalle periksi, että rajoitamme osallistujamäärän max 10 henkeen.  Yleensähän meitä on ollut paikalla 15-20 henkeä. 

Lisäksi hoidamme klubi-iltoihin etäyhteydet, joten kaikki halukkaat pääsevät seuraamaan iltaa (luentoa, maistamista ja keskustelua) etäyhteyden kautta. 

Pyydän siis osallistuvia ilmoittautumaan minulle sähköpostiin, joka on etunimi- elikkä anu(piste)sukunimi-elikkä hopia(ät)gmail(piste)com.  Ensimmäiselle kymmenelle olisi pääsy paikan päälle, ja lopuille laitan linkin jakoon.

Syyskuun MG-klubi-ilta pidetään Stadin ammattiopistolla (taikka etäyhteyden kautta) maanantaina 28.9.2020 klo 17-19.  Teemana on mozzarella-juuston synty. Lokakuun klubi-ilta on sitten lokakuussa maanantaina 19.10.2020 klo 17-19 samalla tavalla, jos vain tilanteet niin sallivat. Mukavaa syksyn alkua kaikille!

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?