Marjojen marraskuu

Tieteellisgastronominen ruokaklubimme toteuttaa marraskuun 2024 klubi-illan yhteistyössä Helsingin yliopiston yhteistyökumppaneiden kanssa.  Helsingissä kokoonnutaankin poikkeuksellisesti Tiedemuseo Liekissä. Yhteisen ideoinnin päätteeksi teemaksi valikoituivat marjat.  Ilta etenee vanhaan malliin siten, että ensin kuulemme kulttuurihistoriallisen esityksen marjoista Suomessa.  Sen pitää Tiedemuseo Liekin näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski. Aistinvaraisessa arviointiosuudessa tutustumme yhden tutun, joskin ristiriitaisia tunteita herättävään marjamme flavoriprofiiliin, jonka jälkeen minä

SYKSYN UMAMISET TOMAATIT OVAT MARJOJA

Syksyn alun kunniaksi aloitimme klubi-illan Nanna Rintalan Virgin Mary-drinksuilla. Yleisön toivomuksesta tässä resepti: 1 l Marli Natur tomaattimehua, 8cl sitruunanmehua, 24 tippaa tabascoa, 16 tippaa Worcesterinkastiketta suolaa ja mustapippuria myllystä (8 hieraisua) jokaiseen lasiin pala varsiselleriä "sekoitustikuksi". Sekoita kylmät aineet toisiinsa kannussa ja annostele. Tarjoile jäiden kanssa (mitä emme kyllä pystyneet klubi-illassa toteuttamaan) 1

2024-09-12T12:04:04+03:0012.9.2024|Kasvikunnan tuotteet|0 Kommenttia

Syksy saapuu, illat pimenevät, tomaatit punastuvat

Syksyn ensimmäisessä tieteellisgastronomisessa klubi-illassa sukellamme tomaattiin Tieteellisgastronomisen ruokaklubin syyskausi avataan satokauden merkeissä, kun perehdymme tomaatin kulttuurihistoriaan ja makumaailmaan. Illan aloittaa Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Tiina Kiiskinen kertomalla tomaatin rantautumisesta Suomeen.  Aistinvaraisessa osiossa harjaannutamme aistimme taas tunnistamaan maku-ulottuvuuksia, tällä kertaa testattavana sarja närpiöläisiä tomaatteja. Klubimme on avoin kaikille ruoasta kiinnostuneille ja se kokoontuu perinteisesti

2024-08-27T08:12:26+03:0027.8.2024|Kasvikunnan tuotteet|0 Kommenttia

TUOKSUVA TOUKOKUU

Mitä mausteita löytyy kaapistasi?  Tiedätkö, milloin ne rantautuivat Suomeen? Muistatko, miltä ne tuoksuvat ja mitä tuoksut sinulle kertovat?  Tule haistamaan, kertomaan ja kuulemaan kevään viimeiseen Tieteellisgastronomiseen ruokaklubiin Helsinkiin, Turkuun tai Seinäjoelle! Kokoonnumme jälleen 15.5.2024 kl0 17-19 kolmella paikkakunnalla tällä kertaa teemana yrtit ja mausteet. Ilmoittautumislinkit tilaisuuksiin löytyvät perinteisesti täältä.  Tervetuloa!  

Säilynyt säilömisen taito

Tieteellis-gastronomisella klubilla tutustuttiin maaliskuussa 2023 säilömiseen sekä historiallisesta että luonnontieteellisestä näkökulmasta.  Aistinvaraisessa arvioinnissa klubilaiset keskittyivät tällä kertaa erilaisten säilömismenetelmien vaikutukseen aprikoosin maussa, ulkonäössä, hajussa ja suutuntumassa. Läpi ihmiskunnan historian ruokaa on pitänyt laittaa säilöön tulevaa varten. Suomessa elettiin pitkään varastotaloudessa. Talven yli selviäminen edellytti jonkinlaisia satokauden aikana kerättyjä ruokavarastoja. Tänä päivänä ruokakaupasta saa kaikkea tarpeellista ympäri vuoden, eikä

Alkuvehnän paluu

Alankohan jo toistaa itseäni, kun totean, että ruokakulttuuri ammentaa historiasta, mutta kurkottaa tulevaisuuteen.  Hmmm... Sitä me kuitenkin taas teimme marraskuisessa tieteellisgastronomisessa ruokaklubissamme, kun saimme tutustua vanhojen vehnälajikkeiden uuteen tulemiseen.  Tästä kiitos Rostén-leipomolle, joka oli valmistanut klubi-iltaan kolme maukasta vehnäleipää. Niistä yksi oli leivottu einkornvehnään, yksi emmervehnään ja yksi spelttiin. Klubilaiset saivat sokkoarvioida leipänäytteiden aistinvaraisia ominaisuuksia.  Vehnälajikkeita on nykyään valtava

Go to Top