Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SAVUSTUSKLUBISSA OLTIIN OIKEASSA JA VÄHÄN VÄÄRÄSSÄKIN

MG klubi kokoontui lokakuun kokoukseensa Electroluxin tiloihin savustamaan lohta. Alun perin sokkomaistomme tarkoituksena oli verrata savuaromilla ja oikealla savulla valmistettujen lohibiittien laatua ja eroavaisuuksia.  Sokkomaistolta putosi pohja, kun kävi ilmi, ettei aromin avulla uunissa savustettu kala ruskistunut lainkaan, mutta ei se meitä kovin kauaa harmittanut. Näin kaikki tapahtui:

26.10.2014|Lihat ja kalat|0 Comments

SAVUA MG KLUBIN LOKAKUUN TAPAAMISESSA

Lokakuun MG klubin (Electrolux Oy, Lautatarhankatu 8B) teema on savuinen ja meillä olisi tarjolla kolme mielenkiintoista savustuskysymystä, joista pitäisi valita vielä ennen maanantaita 20.10.2014: Miten savustuslämpötila vaikuttaa savustuksen lopputulokseen? Miten puulaji vaikuttaa savustuksen lopputulokseen? Mitä muuta savu tekee ruoalle kuin antaa savun aromia? Vaikea päätös, sillä noista riittäisi

12.10.2014|Lihat ja kalat|0 Comments

KYLMÄ PANNU KAUNISTAA – osa II

Syksyn ensimmäinen MG klubi pyörähti käyntiin kalanpaistolla  teemana Tatun kesän hittituote eli kylmällä pannulla paistettu kala.  Tatu oli nimittäin sitä mieltä, että sillä tavalla kalasta tulee mehevämpi ja kaikin puolin parempi.  Sitä ei uskonut kukaan, joten eikun testaamaan! Niinhän siinä sitten kuitenkin kävi, että Tatun kylmällä pannulla paistettu

26.9.2014|Lihat ja kalat|2 Comments

KYLMÄ PANNU KAUNISTAA

Syksyn ensimmäinenMG klubi käynnistyi mittausten ja maistamisten merkeissä, kun vertasimme kalan paistumista kylmällä ja kuumalla pannulla.  Eksperimentti näytti häkellyttävää "Kylmä pannu parempi" -tulosta.  Laitan lisää tekstiä perjantaina, kunhan saan pari ruuhkanpoikasta purettua. Lokakuun klubi-ilta on sitten Elektroluxilla, jossa on savustusvehkeet.  Taidetaan jatkaa kalalla...

21.9.2014|Lihat ja kalat|0 Comments

SYKSYN ENSIMMÄISESSÄ MG KLUBISSA PAISTETAAN RUOKAA KYLMÄLLÄ PANNULLA

Kesä oli varmaankin liian aurinkoinen, sillä Tatu oli ilmeisesti saanut auringonpistoksen ja tosiaankin siirtynyt paistamaan kalansa kylmällä pannulla.  Tai siis laittamaan kalan kylmälle pannulle ja siitä sitten lämmittäen.  En ymmärrä! Mutta tuo on kyllä hyvä aihe syksyn ensimmäiseen MG klubiin, sillä siitä pääsemme mukavasti pohtimaan, mitä kaikkea kuumalla

8.9.2014|Lihat ja kalat|0 Comments

SYKSYN KLUBI-ILLAT

Syksyn MG klubit aloittavat taas tuttuun tapaansa joka kuukauden kolmas maanantai klo 17-19 eli 15.9., 20.10., 17.11. ja 15.12.  Kokoonnumme ensimmäiseen klubi-iltaan perinteisesti Roihuvuoreen, mutta sen jälkeen aikomus on taas reissata ympäri pääkaupunkiseutua erilaisten ruokaosaajien luona vieraillen. Tatu oli kesällä siirtynyt paistamaan kalansa kylmällä pannulla. Tai siis laittamaan

2.9.2014|Yleinen|0 Comments

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?

Go to Top