Molekyyligastronomia

Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.

SUOLAA HEUREKASSA – ILMOITTAUTUMISET TAAS TOIVOTTAVIA

Published On: 10.3.20140 CommentsCategories: Mausteet, suola ja etikka

Suolaista puhetta maaliskuun MG klubilla Heurekassa 17.3.2014 klo 17. Tervetuloa!

Maaliskuun MG klubi livahti eteen tavallista nopeammin.  Kokoonnumme jo viikon päästä maanantaina eli 17.3.2014 klo 17 ja tällä kertaa Heurekassa.  Kiitos jo etukäteen Paula Havasteelle!

Kuukauden teemaksi valikoitui suola ja sen rooli ruoassa.  Koska olemme jo aika monta kertaa pohtineet suolan merkitystä ruoan valmistuksessa, paneudumme tällä kertaa suolan makuun ja erityisesti suolan vaikutukseen ruoan makuun ja flavoriin noin laajemminkin.  Siis myös muihin kuin suolaisuuteen. Tai erityisesti muihin kuin suolaisuuteen.

Suola jaksaa hämmästyttää.  Aiemmissa klubi-illoissa olemme todistaneet sen voimaa muokata vuorollaan lihan, pastan, puuron ja kananmunan rakenteita.  Ajattelinkin alkulämmittelyksi rakentaa vanhoista suolatutkimuksistamme koosteen ja pitää ylistyspuheen suolalle ahkerana pikku ruoanlaittajana.

Varsinaisessa kokeessa keskitytään kuitenkin suolan makua ja flavoria muokkaaviin ominaisuuksiin.  Suola paitsi maistuu suolalta, muokkaa myös muiden makuominaisuuksien voimakkuuksia milloin vaimentaen, milloin voimistaen niitä.  Sen on myös osoitettu vaikuttavan ruoan tuoksun ja jopa rakenteen paksuudeen aistimiseen.  Käsittämätöntä, miten se voi saada aikaan sellaista!

Näistä kaikista lisää klubi-illassa, ennakkoon niihin voi käydä tutustumassa vaikka täällä.  Tatu keittää meille kasvissosekeittoa, jonka myötä pääsemme kokemaan suolan mystisen voiman. Tai siis, mistä minä sen etukäteen tiedän?  Kokeillaan ja ollaan uteliaita!

*****************************************************************************

Maaliskuun klubitapaaminen on siis Heurekassa ma 17.3.2014 alkaen klo 17.  Paula Havaste on varannut meille tilan Heurekan Karkkitehtuurityöpajassa.  Sinne mahtuu runsaat parikymmentä klubilaista.  Ilmoittautukaa minulle taas sähköpostiosoitteeseen anu.hopia(at)gmail.com, niin osataan varautua riittävällä määrällä tuoleja ja testikippoja.  Olkaa myös paikalla viimeistään muutamaa minuuttia ennen klo 17, jotta voidaan päästää vahtimestarit kotiin.

 

 

 

Jaa kirjoitus:

Leave A Comment

KEMIAA KEITTIÖSSÄ

Molekyyligastronomia-blogin lukijoille erikoishintaan 25 e+pk! Tilaa osoitteesta info@stimulusconsulting.fi Miksi munakas epäonnistuu? Entä mikä saa suklaavaahdon pysymään kasassa? Miksi tietyn ruuan kohdalla kannattaa kutsua perhe pöytään heti, mutta toinen ruoka saa hetken vetäytyä ennen kuin sille kannattaa näyttää veistä?