JAUHOJEN LEPOHETKI TEKEE LEIVÄLLE HYVÄÄ

Nämä vastajauhetut jauhot pääsivät lepäämään ennen kuin ne vaivattiin taikinaksi. Molekyylien tanssiin taikinassa pääsee todella hyvin sisälle Leipuriliiton julkaiseman Leivonnan teknologia -kirjan avulla.  Sen on kirjoittanut viljateknologian professori (emeritus) Hannu Salovaara yhteistyökumppaneidensa kanssa.  Siitä oli hyvä kerätä myös teoreettinen tieto siitä, miksi vastajauhetut jauhot eivät ole parhaimmillaan leivän leivonnassa, tai miksi leipä- ja pullaleivontaan tarkoitettuihin

2020-10-25T20:43:00+03:0025.10.2020|Leipominen|4 Comments

MITÄ TUOREEMPI SEN PAREMPI – VAI ONKO?

"Jauho on sitä parasta vastajauhettuna" - Onko näin, kysymme lokakuun MG-klubissa Sellaistahan ruoka usein on, tuoretuote.  Toisaalta heti tulee mieleen monet herkut, jotka paranevat vanhetessaan, juustot ja viinit nyt ensimmäisenä. Mutta siis noin lähtökohtaisesti arvostamme ruoassa erityisesti tuoreutta. Tämä tuoreuden ihannointi pätee myös jauhojen kohdalla, ja usein kuulee ihannoitavan vastajauhetuista jauhoista valmistettua leipää.  Että jauhotkin

2020-10-11T10:34:36+03:0011.10.2020|Leipominen|0 Kommenttia

NOLO NAPOLILAINEN

Oh-hoh, jos tietäisivät, niin nyt sanoisivat napolilaiset, että kyllä ei pitäisi päästää amatöörejä pizzantekoon. Me nimittäin MG-klubilla päätimme ottaa lokakuun koleutta lämmittämään lämpimän, juureen leivotun leivän, johon otimme esimerkiksi napolilaisen pizzan. Tarkemmin ottaen sen, miten pitkä nostatusaika vaikuttaa leivän aistinvaraisiin ominaisuuksiin, lähinnä aromiin ja makuun. Tatu oli pistänyt jo edellisviikon perjantaina ensimmäisen taikinan jääkaappiin muhimaan.

2018-10-21T16:43:53+03:0021.10.2018|Leipominen|4 Comments

ONKO SE NAPOLILAINEN MAINEENSA VEROINEN?

Tämä on oikeasti pullataikina, minkä proleipoja kyllä heti huomaa. Siksi en yritäkään huijata, ja väittää, että tämä olisi pizzataikina, joka on lokakuun klubi-illan aihe.  Lokakuussa ilmat kylmenee ja ihminen haluaa  jo lämmitellä.  Niinpä valitsimmekin lokakuun  MG-klubin aiheeksi lämpimän  leivän. Tai jos ei nyt ihan leipää, niin lämpimän pizzan kumminkin. Helsinkiin ja miksei  muuallekin

2018-10-03T18:19:44+03:003.10.2018|Leipominen|0 Kommenttia

TEE TÄSSÄ SITTEN PULLATIEDETTÄ!

Näin valmistuu pulla kardemummakauneuspilkulla Tuoreen pullan tuoksu suhahtaa nuolena suoraan aivojen tunteita säätelevään keskukseen. Se ei kysele, että saako tulla, vaan kiepauttaa sinut muistoissa suoraan niihin lapsuuden kaikkein ihanimpiin hetkiin. Sellaisiin, joissa tulit nenänpää kylmästä kipristellen sisään ulko-ovesta, potkaisit kumpparit nurkkaan ja näit keittiön ovenraosta, kuinka äiti kaatoi lasiin kylmää maitoa.   Haju oli

PULLALLA SYKSYYN

Naputtelin juuri kohta julkaistavan kirjamme (Hyppysellinen tiedettä, Gaudeamus) kiitoksiin tekstin: Monia muitakin meidän on kiittäminen panoksesta tähän kirjaan. Niitä olette erityisesti kaikki MG-klubin osallistujat ja isännät, jotka olette kiinnostuksellanne ja aktiivisella osallistumisellanne ohjanneet meitä mielenkiintoisten kysymysten ja tiedon äärelle. Paitsi että tapaamiset ovat olleet erittäin hauskoja ja virkistäviä, teidän ansiostanne klubi-iltojen keskusteluissa on syntynyt yksi jos

Go to Top