Molekyyligastronomia
Blogin pitäjä Anu Hopia on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä.
SUOLAA HEUREKASSA – ILMOITTAUTUMISET TAAS TOIVOTTAVIA
Maaliskuun MG klubi livahti eteen tavallista nopeammin. Kokoonnumme jo viikon päästä maanantaina eli 17.3.2014 klo 17 ja tällä kertaa Heurekassa. Kiitos jo etukäteen Paula Havasteelle! Kuukauden teemaksi valikoitui suola ja sen rooli ruoassa. Koska olemme jo aika monta kertaa pohtineet suolan merkitystä ruoan valmistuksessa, paneudumme tällä kertaa suolan
VIINI TEKI KASTIKKEEN
Punaviinikastikkeen valmistus taitaa olla vähän samaan tapaan katoavaa kansanperinnettä kuin maksalaatikko. Molemmat syntyvät nykykeittiöissä useimmiten lämmittämällä valmis tuote. Siitäkin huolimatta kävimme helmikuun MG klubissa käsiksi punaviinikastikkeen luonnontieteeseen. Pääsimme vieraaksi Alkon koulutustiloihin ja isännäksi saimme Alkoholintarkastuslaboratorion johtajan Pekka Lehtosen. Kiitokset Alkolle ja Pekalle isännöinnistä ja viinien esittelystä!
Helmikuun MG klubi Alkossa – ilmoittautumista toivotaan
Loput kevään MG klubit kokoontuvat kaikkialla muualla paitsi perinteisessä paikassa Stadin ammattiopistossa. Teemat valitaan aina isäntäpaikan kanssa yhteistyössä. Helmikuussa tapaamme maanantaina 24.2.2014 klo 17- Alkon tiloissa osoitteessa Salomonkatu 1 ja 2. krs. Paikka sijaitsee Alkon myymälästä muutaman kymmenen metriä eteenpäin Salomonkatua ja ovessa on summeri, jossa lukee Alkon
NE PERKELEEN ENTSYYMIT!
En enää yhtään ihmettele, miksi entsymaattiset kypsennysmenetelmät ovat käytännössä hävinneet ruokaosaamisestamme. Imellettyjen perunamuusien resepteissä on kaikissa järkiään siirappilisäys, eikä mistään löydy enää setsuurireseptiä, joka perustuisi alkuperäiseen entsymaattiseen imellyttämiseen. Tornionjokilaaksolaisesta ruokaperinteesestä, jonne minulla on tunnesiteitä, on kadonnut kaikki kuumavveenlimpun alkuperäiset reseptit. 1800-luvulla syntynyt Iida Floor osasi entsyymien kanssa pelaamisen
PEKTIINIMETYYLIESTERAASIMUUSI
MG klubin vuosi 2014 alkaa juhlavasti pektiinimetyyliesteraasiperunamuusilla. Idea sai alkunsa, kun tuttu keittiömestari oli ihan liekeissä, kun soitti ja kertoi, miten tämä Heston Blumenthalin reseptillä valmistettu perunamuusi oli siis aivan eri planeetalta kuin perinteisesti pottutöötällä valmistettu mummommuusi. Mistä se johtuu?, kysyi hän ja minä heitin ilmaan hypoteesini: Reseptin
KEVÄÄN 2014 MG KLUBIT
Kevän ensimmäinen MG klubi pidetään maanantaina 20.1.2014 klo 17-. Se pidetään vielä Roihuvuoressa Prinsessantie 2:ssa. Aihe on vielä keskustelematta Tatun kanssa, mutta, jos minä saan päättää, teemaksi tulee perunamuusi. Haluaisin käydä läpi teorian tästä Heston Blumenthalin perunamuusista. Se olisi taas entsyymikemiaa. Tammikuun jälkeen vierailemme kevään aikana eri paikoissa: Helmikuussa Alkossa